A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чудейська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Земельний податок: Отримали право власності або право користування земельною ділянкою - сплатіть податок

Дата: 26.03.2021 08:15
Кількість переглядів: 408

Земельний податок: Отримали право власності або право користування земельною ділянкою - сплатіть податок

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області акцентують, земельний податок – це обов’язковий платіж, який справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), та постійних землекористувачів (п.п. 14.1.72 ст. 14 ПКУ).

Об’єктами оподаткування земельним податком є:  земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні; земельні частки (паї), що знаходяться у власності; земельна ділянка, надана в оренду (п. 270.1, п. 288.3 ПКУ).

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (п. 286.1 ст. 286 ПКУ).

Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (п. 287.1 ст. 287 ПКУ).

Право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав (ст. 125 Земельного кодексу України).

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України від 01.07.2004 № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (ст. 126 ЗКУ).

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень – це офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ст. 2 Закону № 1952).

 

Елітне авто: кому з буковинців необхідно платити транспортний податок у 2021 році?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що власники легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року зобов’язані сплачувати транспортний податок.

Вартість авто визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою КМУ, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

Враховуючи, що з 1 січня 2021 року розмір мінімальної заробітної плати становить 6000 грн – об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, середньоринкова вартість яких становить понад 2 250 000 грн.

Перелік автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком (їх марка, модель та рік випуску), розміщуються на сайті Мінекономіки щороку до 1 лютого звітного року. Переглянути Перелік можна за посиланням: http://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA.

Детальніше про сплату: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/459061.html

 

Все про програмні РРО на вебпорталі ДПС

У Головному   управлінні ДПС у Чернівецькій області запрошують суб’єктів господарювання ознайомитися з Презентаційними матеріалами щодо впровадження програмних РРО у розділі банеру «Програмні РРО», які розміщені на вебпорталі ДПС.

У цьому ж банері за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/  вся інформація щодо переваг та умов застосування програмних РРО, зокрема: нормативно-правові актиповідомлення-роз’яснення для платниківопис АРІ фіскального сервера контролюючого органуелектронні довірчі послугиперелік тестових платниківперелік посадових осіб ДПС - відповідальних за взаємодію із суб’єктами господарювання під час впровадження ПРРОактуальні запитання-відповідіформи ПРРОпрограмний реєстратор розрахункових операційпошук фіскального чекапрезентаційні матеріали щодо впровадження програмних РРОвідеоуроки.

 

Публічна інформація: Буковинські податківці опрацювали 50 запитів

У податковому відомстві відзначають, з початку 2021 року до Головного управління ДПС у Чернівецькій області надійшло 50 запитів на отримання публічної інформації.

Відтак, найбільше запитів надійшло від громадян – 47. Від юридичних осіб надійшло 8 запитів,  від представників засобів масової інформації – 1 запит.

До прикладу - запитувачі зверталися з проханням надати інформацію щодо копій рішень про списання боргу; наявності або відсутності податкового боргу по єдиному податку та ЄСВ; зняття з обліку як платника податків; кількість проведених фактичних перевірок та у 2020 році.

Всі отримані запити були розглянуті вчасно та не залишилися поза увагою. Фахівці податкової служби області надали вичерпні відповіді на 48 запитів та відповідно до статті 22 Закону відмовлено в задоволенні 2 запитів.

У податковій службі нагадують, що запити на отримання публічної інформації можуть бути надіслані  на поштову адресу  Головного управління ДПС у Чернівецькій області: 58013, м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200 А  та на електронну адресу cv.official@tax.gov.ua.

Також запити можна направити через «Електронний кабінет» (http://cabinet.tax.gov.ua.) з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Як правильно користуватися електронними сервісами, а саме відеоурок як направляти в листи та звернення за допомогою Електронного кабінету можна переглянути за посиланням:

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6094.html

Форма для подання запиту на отримання публічної інформації: Головна>ДПС у регіоні>Головне управління>Публічна інформація: https://cv.tax.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/dostup-do-publichnoi-info/forma-podannya-zapitu/

 

Дякуємо за співпрацю!

З повагою, Головне управління ДПС у Чернівецькій області (сектор пресслужби)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь