A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чудейська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Головне управління ДПС у Чернівецькій області (повідомлення)

Дата: 26.03.2021 13:35
Кількість переглядів: 521

Нерухоме майно: Куди можна звернутися для звірки даних фізичній особі, яка має  кілька об’єктів нерухомості в різних населених пунктах?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до податкового органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;  розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Отже, фізична особа – власник декількох об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, розміщених в різних населених пунктах, має право звернутися з письмовою заявою до податкового органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних.

Зазначена норма передбачена п.п. 266.7.3 ст. 266 Податкового кодексу.

 

Кампанія декларування-2021: про доходи, отримані минулоріч  подали декларації про майновий стан 679 буковинців

З початку року про доходи, отримані у 2020 році відзвітувались 679 буковинців. З них, 340 декларацій подано фізичними особами, які зобов’язані були подати декларацію та 339 – на отримання податкової знижки – інформує заступник начальника у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка.

Посадовиця деталізує: в цілому, сума задекларованих доходів склала 72,1 млн грн, до сплати нараховано 2,4 млн грн податку на доходи фізичних осіб та військового збору – 0,5 млн гривень. Тим громадянам, які претендують на податкову знижку сума ПДФО, яка підлягає поверненню громадянам складає майже 1,2 млн гривень.

Крім того, в області серед декларантів вже є четверо «мільйонерів», які задекларували понад 12,8 млн грн. Зокрема: 3 – жителі м. Чернівці та 1 громадянка Новоселиччини.

Окремо, слід відзначити, що буковинці скористались електронними сервісами ДПС та подали декларацію про майновий стан в електронному вигляді. Таких декларантів в області – 284. У податковій службі наголошують, подання звітності дистанційно - це суттєва перевага в обмеженні контактів, що можуть нести потенційну загрозу зараження на COVID-19.

До відома! Триває кампанія декларування доходів, отриманих у 2020 році. Термін подання громадянами декларацій про отримані минулорічні доходи до 1 травня 2021 року.

Обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік виникає у тих громадян, які протягом минулого року отримували доходи, що підлягають оподаткуванню від осіб, які не є податковими агентами, у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна, доходів від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна, доходів від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм), інвестиційного прибутку, іноземних доходів тощо.

Також, в ході кампанії декларування мають право подати  декларації громадяни, які бажають скористатись податковою знижкою за понесеними витратами в минулому році. Для них термін подання декларації до 31 грудня 2021 року. У разі, якщо платник податку до кінця року не скористається правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступний податковий рік не переноситься.

Корисна інформація розміщена на сайті податкової служби у розділі "Деклараційна кампанія 2021": https://cv.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2021

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook: https://www.facebook.com/TaxUkraine.

 

Єдиний соціальний внесок: найманий робітник працює неповний робочий день -  ЄСВ сплачується у розмірі 22 %

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, у разi якщо база нарахування єдиного соціального внеску не перевищує розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд, сума єдиного соціального внеску розраховується як добуток розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд, та ставки внеску (абз. другий частини п’ятої ст. 8 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

За угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в цих випадках провадиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку (ст. 56 Кодексу законів про працю України).

Отже, роботодавець має право нарахувати працівнику, який працює неповний робочий день, заробітну плату нижчу за мінімальну, але за умови, що сума нарахованої заробітної плати має бути не менша ніж частина від мінімальної заробітної плати, що припадає на фактично відпрацьований час.

Щодо єдиного соціального внеску, то роботодавець розраховує його суму як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного соціального внеску незалежно від того, що працівник працював не повний робочий день (у 2021 році 1320 грн. – 6000 грн.х 22%).

 

Запитання платника: Чи необхідно генерувати і електронний підпис фізичної особи - підприємця і електронну печатку для застосування в ПРРО?

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області пояснюють, що суб’єкт господарювання самостійно приймає рішення щодо засобу, який він буде застосовувати в програмному реєстраторі розрахункових операцій – удосконалений/кваліфікований електронний підпис або удосконалена/кваліфікована електронна печатка.

В залежності від обраного засобу суб’єкт господарювання надсилає до ДПС Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за формою J/F1391801 з інформацією про ідентифікатор ключа сертифікату, який використовується для підпису, у тому числі щодо особи, якій надані повноваження проводити розрахункові операції.

Дані сертифікатів електронних підписів та/або печаток, що використовуються програмним реєстратором розрахункових операцій, вносяться до Реєстру ПРРО.

 

Площу нерухомості, яку платник єдиного податку має право надавати в оренду - збільшено

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують платникам єдиного податку першої – третьої груп що Законом України від 17.12.2020 № 1117-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування» (далі – Закон № 1117), внесено зміни до п.п. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України (надавання в оренду земельних ділянок, житлових та нежитлових приміщень).

Відповідно до внесених змін платники єдиного податку першої – третьої груп фізичні особи – підприємці, можуть надавати в оренду земельні ділянки, загальна площа яких не перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких не перевищує 400 квадратних метрів(було 100), нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує не 900 (було 300) квадратних метрів.

Закон № 1117 набрав чинності 01.01.2021.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно, використовуючи електронні сервіси, у т.ч. «Електронний кабінет» та «InfoTAX».

Актуальну податкову інформацію можна отримати також на офіційних сторінках служби у соціальних мережах:

офіційний портал: https://cv.tax.gov.ua/

Facebook: https://www.facebook.com/tax.chernivtsi/?notif_id=...

«InfoTAX» http:/t.me/infoTAXbot

телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь