A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чудейська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує: На Буковині підприємців позбавили ліцензій за продаж тютюну та алкоголю неповнолітнім

Дата: 21.04.2021 17:17
Кількість переглядів: 358

За інформацією підрозділу контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів  Головного управління ДПС у Чернівецькій області, впродовж січня – березня 2021 року, проведено 137 фактичних перевірок суб'єктів господарювання, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів.

Найбільш типовими порушеннями, які були встановлені під час контрольно - перевірочних заходів були роздрібна торгівля тютюновими виробами за цінами, вищими за встановлені максимальні роздрібні ціни; роздрібна торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін; порушення ст. 230 ПКУ (наявність витратомірів та рівнемірів - лічильників ); зберігання обладнання для промислового виробництва сигарет, не внесеного до Єдиного реєстру обладнання та інші порушення чинного.

Крім того, у зв’язку із встановленням факту продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-річного віку згідно статті 15 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» анульовано 5 ліцензій. Також згідно статті 17 цього Закону, були застосовані штрафні санкції у розмірі 6800 гривень за кожен випадок.

Всього за результатами проведених перевірок та інших заходів (матеріали правоохоронних органів) застосовано фінансових і штрафних санкцій на загальну суму 2,8  млн грн.

Нагадаємо, що згідно з Податковим кодексом України суб’єкти підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, можуть провадити роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами у разі наявності відповідної ліцензії.

 

Карантин: Штрафні санкції та пеня у разі порушення податкового законодавства протягом дії карантину не застосовується

Головне управління ДПС у Чернівецькій області звертає увагу платників податків на те, що відповідно до п. 52 прим. 1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), штрафні санкції не застосовуються, крім санкцій за:

порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії;

відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

порушення вимог законодавства в частині:

обліку, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

цільового використання пального, спирту етилового платниками податків;

обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального;

здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку;

порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

 

Податківці розглянули з платниками податку на прибуток зміни та особливості декларування

Сьогодні заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк провів зустріч з платниками податку на прибуток. 

Посадовець під час зустрічі звернув увагу на те, що декларування податку на прибуток підприємств у 2021 році зазнало суттєвих змін. Зокрема, була оновлена форма декларації з податку на прибуток та додатків до неї, а звітувати раз на рік вже матимуть право всі підприємства, у кого дохід менше 40 млн грн. Також підкреслив, що платникам податку на прибуток підприємств необхідно подавати декларацію за оновленою формою, починаючи зі звітного (податкового) періоду — І квартал 2021 року.

Крім того наголосив, що платники податку на прибуток, які у 2020 році звітували щоквартально, оскільки дохід був більшим 20 млн грн, але меншим 40 млн грн, та у яких річний дохід за 2020 рік в межах 40 млн грн, мають право: не коригувати фінрезультат 2020 року на податкові різниці та звітувати з податку на прибуток тільки за підсумками року.

Під час діалогу обговорили багато новацій, зокрема правила визначення трансфертних операцій та розрахунку мінімально допустимий строк корисного використання під час розрахунку амортизації.

 

При наданні платних послуг у сфері охорони здоров’я застосовуються РРО/ПРРО

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють про те чи зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО ФОП – платники ЄП, які здійснюють надання платних послуг у сфері охорони здоров’я та який код виду економічної діяльності відповідає такій діяльності.

Відповідно до п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та програмні РРО (далі – ПРРО) не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Згідно з п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» ПКУ до 01 січня 2021 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 грн., крім тих, які здійснюють, зокрема, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

01.01.2021 набрав чинності розд. І Закону України від 01 грудня 2020 року № 1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» (далі – Закон № 1017-ІХ), яким внесені зміни до ПКУ, зокрема, до п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» ПКУ. Так, відповідно до п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» (у редакції Закону № 1017-ІХ) з 01 січня 2021 року до 01 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють, зокрема, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010 затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457 із змінами та доповненнями, якою передбачено код 86 «Охорона здоров’я».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь