A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чудейська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Як закрити підприємницьку діяльність в умовах запровадження воєнного стану?

Дата: 14.03.2022 11:20
Кількість переглядів: 649

Як закрити підприємницьку діяльність в умовах запровадження воєнного стану?

Відповідно до діючого законодавства державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізична особа-підприємець (далі – ФОП) за   власним рішенням може здійснити шляхом подання заяви державному реєстратору за встановленою законодавством формою. Таку заяву можна подати в паперовому вигляді особисто або через представника, або в електронному вигляді.  

 Платник податків позбавляється статусу ФОП від дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) відповідного запису. Відповідний запис про припинення ФОП  вноситься до ЄДР протягом 24 годин з  моменту подання заяви.

Крім того, ФОП має можливість скористатись електронною послугою    та здійснити онлайн–подання заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності в електронній формі  через кабінет громадянина  на Порталі Дія.

 Припинення підприємницької діяльності здійснюється незалежно від місцеперебування ФОП у  межах України.

 У зв’язку із запровадженням відповідно до Указу  Президента України  від 24.02.2022 №64/2022 на всій території України  воєнного  стану, Кабінетом Міністрів України було прийнято Постанову від 28.02.2022 №165 «Деякі питання реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб», відповідно до якої держоргани надаватимуть адмінпослуги за можливості. 

Одночасно інформуємо, що відповідно до чинного законодавства держателем ЄДР є Міністерство юстиції України, до повноважень якого   належить організація заходів, пов’язаних із забезпеченням  функціонування  ЄДР.

 

Податківці роз’яснюють новації Закону №2118: добровільна передача товарів, коштів на користь Збройних Сил України

 У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що 7 березня 2022 р набрав чинності Закон України 03.03.2022 № 2118-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану».

Зокрема,  Підрозділ 10 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України доповнено пунктом 69.5 такого змісту:

Даним пунктом визначено, що операції з добровільної передачі або відчуження коштів, товарів, у тому числі підакцизних, надання послуг на користь Збройних Сил України та підрозділів територіальної оборони без попереднього або наступного відшкодування їх вартості не вважаються операціями з реалізації для цілей оподаткування.

Ці зміни діють тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України.

Закон розміщено за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2118-20#Text

 

Щодо відшкодування ПДВ під час дії воєнного стану, встановленого відповідно до законодавства

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що порядок визначення суми податку на додану вартість, який підлягає відшкодуванню з Державного бюджету України (бюджетному відшкодуванню), та строки проведення такого відшкодування встановлено ст. 200 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями.

Надання бюджетного відшкодування відповідно до абзацу другого п. 200.10 ст. 200 ПКУ здійснюється в разі узгодження контролюючим органом заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами камеральної перевірки, а у випадках, визначених п. 200.11 ст. 200 ПКУ, - за результатами перевірки, зазначеної у такому пункті, що проводяться відповідно до норм Податкового кодексу.

В той же час, відповідно до п.п. 69.11 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу на період до припинення або скасування воєнного стану на території України зупинено дію пп. 200.10 - 200.12 ст. 200 ПКУ, якими безпосередньо визначено терміни проведення таких перевірок та процедуру відшкодування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь