A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чудейська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Підстави для зниження пенсійного віку, особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення

Дата: 03.05.2022 08:38
Кількість переглядів: 303

Стаття 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 796 (далі Закон 796) визначає, що таким особам пенсії надаються зі зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058, за наявності відповідного страхового стажу, зменшеного на кількість років зменшення пенсійного віку, але не менше 15 років страхового стажу.

Нагадуємо: з 1 січня 2015 року 4 зона радіоактивного забруднення була відмінена, але право на призначення дострокової пенсії особам, віднесеним до 4 категорії постраждалих  від Чорнобильської катастрофи, зберігається. Зокрема, особи, які постійно проживали або працювали у зоні посиленого радіологічного контролю з моменту аварії по 31 липня 1986 року незалежно від часу проживання або роботи в цей період, мають право виходу на пенсію на 2 роки раніше, за умови, що на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 4 років.

Водночас додатково 1 рік за кожні 3 роки проживання (роботи) пенсійний вік може бути зменшений не більше ніж на 5 років.

 

Наприклад: Чоловік, віднесений до 4 категорії постраждалих, має право на зниження пенсійного віку на 5 років. У 2022 році йому виповнилося 55 років. Згідно зі статтею 28 Закону 1058 особам, які виходять на пенсію у 2022 році, необхідно мати не менше 29 років страхового стажу. Але відповідно до умов статті 55 Закону 796 тривалість необхідного страхового стажу для цього чоловіка має бути зменшена на відповідну кількість років зменшення пенсійного віку, тобто теж на 5 років. Тож йому потрібно мати не менше 24 років страхового стажу для того, щоб отримати пенсію.

Аналогічний принцип визначення необхідного стажу для призначення дострокових пенсій іншим категоріям осіб, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення. Зокрема, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесений до категорії 2, який працював у зоні відчудження з моменту аварії до 1 липня 1986 року, з виходом на пенсію має право як на зменшення пенсійного віку на 10 років, так і на зменшення тривалості необхідного страхового стажу на 10 років. Наприклад, у 2022 році він матиме право на пенсію у 50 років зі страховим стажем 19 років (29-10).

 

Пресслужба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь