A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чудейська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Затверджено Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків

Дата: 30.08.2022 14:45
Кількість переглядів: 159

Затверджено Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області інформують, що з 23 серпня 2022 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 28.07.2022 №220 «Про затвердження Порядку списання безнадійного податкового боргу платників податків» (далі – Наказ №220).

Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків (далі – Порядок) розроблений відповідно до ст. 101 глави 9 розд. II Податкового кодексу України і визначає механізм списання безнадійного податкового боргу.

Списанню підлягає безнадійний податковий борг, у тому числі штрафні санкції, пеня, нараховані на такий податковий борг.

Порядок поширюється на фізичних осіб (резидентів і нерезидентів), юридичних осіб (резидентів і нерезидентів) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об’єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування, і на яких покладено обов’язок сплати податків та зборів.

Визначення безнадійного податкового боргу, що підлягає списанню, наведено у п. 2 розд. II Порядку. Крім того, відповідно до п. 2 Наказу №220 втратив чинність, наказ Міністерства доходів і зборів України від 10.10.2013 №577 «Про затвердження Порядку списання безнадійного податкового боргу платників податків».

З редакцією Наказу №220 можна ознайомитися скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.tax.gov.ua).

 

В Електронному кабінеті платники можуть переглянути розрахунки з бюджетом

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що платники податків можуть провести звірку розрахунків з бюджетом за допомогою Електронного кабінету. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua.  

За допомогою даного сервісу платник може переглянути інформацію, яка збирається, використовується та формується податковою службою в процесі обліку платників податків та адміністрування податків, зборів, єдиного внеску. Також, у разі потреби суб’єкт господарювання може отримати документ, який підтверджує стан розрахунків з бюджетом.

Крім того, з впровадженням єдиного рахунка інформація про рух коштів на єдиному рахунку стала доступною платнику в Електронному кабінеті.

Також, завдяки цьому сервісу можна сформувати та надіслати до органів ДПС електронні документи, у тому числі податкову звітність та заяви для реєстрації платниками податків окремих податків.

 

Надання послуг платником єдиного податку – підприємцем юридичній особі

Чи може платник єдиного податку другої групи надавати послуги юридичній особі, яка не є платником єдиного податку?

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що однією з умов перебування фізичних осіб-підприємців, які обрали другу групу спрощеної системи оподаткування, є здійснення господарської діяльності з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та населенню.

Відповідно до статті 901 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435 зазначає, що договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Відповідно, сторонами договору про надання послуг виступають замовник (отримувач послуг) та виконавець (надавач послуг).

Отже, нормами законодавства передбачено, що договір про надання послуг складається з двох зобов’язань: правовідношення, в якому виконавець повинен надати послугу, а замовник має право вимагати виконання цього обов’язку, та правовідношення, в якому замовник зобов’язаний оплатити надану послугу, а виконавець має право вимагати від замовника відповідної оплати.

Враховуючи зазначене, якщо фізична фізична особа-підприємець платник єдиного податку другої групи надає послуги і відповідно до договору замовником є юридична особа, яка не є платником єдиного податку, та яка підписує акт виконаних робіт й оплачує вартість виконаних послуг, то такий підприємець порушує умови, передбачені Податковим кодексом України для другої групи платників єдиного податку. В такому випадку, підприємцеві необхідно перейти на третю групу платника єдиного податку. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь