A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чудейська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Паспорти з різною транслітерацією визнаватимуться недійсними лише після звернення особи за отриманням або обміном документів

Дата: 16.03.2023 14:48
Кількість переглядів: 203

Написанняпрізвища та імені особи як в ID-картці, так і в закордонному паспортігромадянинаУкраїни, здійснюєтьсяукраїнськоюмовою з транслітерацієюлатинськимилітерами, яка є невід’ємноюїхскладовою.

Транслітераціяпрізвища та імені латиницею, відповідно до вимогукраїнськогоалфавіту, в паспортних документах застосовується в Україні з 2015 року.

На прохання особи під час подання заяви для оформленняпаспортів, транслітераціяможе бути змінена і виконанавідповідно до написання у ранішевиданих на їїім’япаспортних документах або документах, виданихкомпетентними органами іноземноїдержави.

При кожному оформленніпаспортівлюдинавласнимпідписомпідтверджуєправильністьнаписаннясвоїхперсональнихданих, у тому числі й написаннятранслітерації.

ВикористовуючитакуможливістьгромадяниУкраїнизмінювалитранслітераціюнаписаннясвоїхпрізвища та ім’я.  У зв’язку з чимвиникаласитуація, коли людина могла декількаразівзмінюватитранслітерацію.

Проте, у разізміниперсональнихданих (прізвища, імені, по батькові, датинародженняабомісцянародження), ранішевиданідокументипотребуютьобмінупісляотримання нового документа.

У 2022 роціУкраїнаотрималарекомендаціїЄвропейськоїКомісії з застереженнямщодонеобхідностіврегулюванняпитаннявизнаннянедійснимипаспортів, виданиходнійособі у зв‘язкузізміною нею своїхперсональнихданих (у тому числі й транслітерації).

Цетакожвикликанотим, щогромадяниУкраїни, перебуваючи в країнах ЄС,  змінюючиперсональнідані у своїх документах, вдаються до шахрайськихдій.

Для однаковогозастосуванняпоняттяскладовихімені 17.11.2022 року внесено уточнюючізміни до постанов Уряду, якимирегулюютьсяпитаннявидачі як ID-картки, так і закордонного паспорта.

Встановлено, що у разізміниінформації, внесеної до паспорта (у тому числі у зв’язкузізміноютранслітерації як в ID-картці, так і закордонному) попередньовиданідокументи з відмінноютранслітерацією, про яку не зазначено особою під час оформленняновихдокументів, підлягаютьвизнаннюнедійснимиабообміну.

Таким чином програмнимизасобамисистемивидачідокументівпослідовно, на першомуетапі, автоматично відібранодокументи, яківизнаютьсянедійсними з різнихпідстав (у зв’язкуізвикраденнямабовтратою паспорта, зміноюдатинародження, місцянародження, зміноюпрізвища у зв’язку з одруженням, розлученнямабозміноюпрізвища, імені з іншихпідстав, у тому числі у зв’язкуізвідмінноютранслітерацією). На наступномуетапіроботисистеми паспорта з різноютранслітерацієюпереводять у статус очікуванняобміну.

На сьогодніпаспорти, у якихрізнатранслітераціянаписанняпрізвищаабоімені, є чинними до закінчення строку їхдії. Такідокументибудутьвизнаватисянедійснимиабозмінюватисялише за особистимзверненням особи за отриманнямабообміном паспорта.

Перевірити стан дійсностідокументівможливо на сайтіДержавноїміграційноїслужби за посиланням.

Державнаміграційна служба нагадує про необхідністьвчасногообміну ID-карткиабо закордонного паспорта у разівиникнення таких обставин, як:

 

змінаінформації у паспорті (прізвища, імені, по батькові, датинародження, у тому числінаписаннялатинськимилітерамиімені та прізвища у паспортних документах);

виявленняпомилки в інформації, внесеної до паспорта;

закінчення строку дії паспорта;

непридатність паспорта для подальшоговикористання.

 При кожному оформленніновихпаспортнихдокументівпрацівникиДержавноїміграційноїслужбиповідомляють та звертаютьувагу особи:

на транслітераціюпрізвища та імені особи;

про можливістьзмінитранслітераціївідповідно до ранішевиданихдокументів;

необхідністьобмінупопередньовиданихдокументів у разізастосуваннярізноїтранслітерації у них, а також про наслідки не обміну таких документів.

Управління ДМС в

Чернівецькій областіФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь