Чудейська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

З початку року платники Буковини спрямували до казни 185,3 млн грн плати за землю

Дата: 08.06.2023 12:52
Кількість переглядів: 35

Фото без описуГоловне управління ДПС у Чернівецькій області

 

Повідомлення для інформування громадськості

 

 

Буковинські платники сплатили до бюджету 322,7 млн грн єдиного податку

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, бізнес - спільнота Чернівецької області, що працює за спрощеною системою оподаткування протягом січня-травня 2023 року перерахувала до місцевого бюджету понад 322,7 мільйона гривень єдиного податку. 

Слід відзначити, що місцеві громади Буковини з початку поточного року отримали від спрощенців на 50,5 млн грн більше проти аналогічного періоду минулого року. 

Відтак, надходження податку до місцевих бюджетів від представників спрощеної системи оподаткування, розподілені таким чином: найбільша бюджетна частка належить фізичним особам – підприємцям, які сплатили понад 249,9 мільйонів гривень єдиного податку.

Від юридичних осіб – спрощенців територіальні громади краю отримали понад 44,8 мільйонів гривень податкових надходжень. Від сільськогосподарських товаровиробників четвертої групи надійшло 28 мільйонів гривень. 

Податківці акцентують – малий бізнес Буковини системно забезпечує життєдіяльність територіальних громад, оскільки активно та сумлінно сплачує єдиний податок до місцевого бюджету.

 

З початку року платники Буковини спрямували до казни 185,3 млн грн плати

за землю

В Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що за п'ять місяців  2023 року власники землі та землекористувачі сплатили до бюджетів громад Буковини понад 185,3  млн гривень земельного податку. 

Відповідно до розподілу 137,8 млн грн земельного податку сплатили юридичні особи, решта – 47,5 млн грн плати за землю надійшло від фізичних осіб.

У податковому відомстві зазначають, що плата за землю посідає третє місце за обсягами надходжень до місцевого бюджету, поступаючись податку на доходи фізичних осіб та єдиному податку. Наразі земельний податок припадає понад 7,5 відсотків у загальній сумі надходжень до місцевої казни. 

У податковій службі Буковини акцентують, земельний податок, який сплачують громадяни за місцем розташування земельної ділянки, зараховується до бюджету громади. Тому кожен буковинець, незалежно від суми сплаченого податку, робить посильний внесок у територіальний розвиток. 

Крім того запрошуємо громадян - власників та користувачів земельних ділянок, звертатись до Центрів обслуговування платників для проведення звірки даних, на підставі яких контролюючі органи нараховуватимуть податкові зобов’язання з плати за землю. 

Звертаємо увагу платників податків, що облік фізичних осіб – платників плати за землю і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки щороку до 1 травня. 

Для достовірного обліку об’єктів оподаткування та відповідно до п.286.5 ст.286 ПКУ платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо: розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку. 

 

Нагадування від податкової: Платники єдиного податку другої – четвертої групи зобов’язані проводити розрахунки зі споживачами через РРО (ПРРО)

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої,  третьої та четвертої груп згідно з вимогами Податкового кодексу України року зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.

Податківці звертають увагу, що застосування РРО та/або ПРРО є обов`язковим для тих суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу.

Разом з тим, платники єдиного податку, що провадять роздрібну торгівлю на території села мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО/ПРРО, але з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, крім випадків:

- роздрібної торгівлі в торгівельних об’єктах, в яких здійснюється також  торгівля підакцизними  товарами;

- дистанційної торгівлі, зокрема, торгівлі через Інтернет;

- прийняття рішень сільськими радами та радами ОТГ про обов’язкове застосування на території села РРО/ПРРО.

Але у разі перевищення річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг) суми 167 розмірів мінімальної заробітної плати на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів), застосування РРО/ПРРО стане обов’язковим.

Відповідальність суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції визначається Законом України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами та доповненнями, далі – Закон № 265/95-ВР).

Крім того, нагадуємо, що  фізичні особи – підприємці, що знаходяться на загальній системі оподаткування, а також платники єдиного податку, які здійснюють продаж  технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог затвердженого Порядку ведення обліку товарних записів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який 

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої групи відповідно до норм Податкового кодексу України звільнені від обов’язку застосування  РРО та/або ПРРО при здійснені господарської діяльності.

Тобто зазначена категорія ФОП – платники єдиного податку першої групи, яка здійснює виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадить господарську діяльність з надання побутових послуг населенню, не використовує працю найманих осіб, не застосовує РРО/ПРРО та не веде облік товарних запасів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь