A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чудейська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Закон №3219: Про зміни щодо організації та проведення документальних перевірок в період дії воєнного стану

Дата: 08.08.2023 16:36
Кількість переглядів: 197

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють,  Законом України від 30 червня 2023 року № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період воєнного стану» внесено зміни до підпункту 69.2 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, зокрема: абзаци дев’ятий – вісімнадцятий замінено новими абзацами. 

 

 

Так, новим підпунктом 69.21 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу встановлено, що тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, документальні позапланові перевірки проводяться виключно на звернення платника податків та/або з підстав, визначених п. 78.1.1 (у частині документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано інформацію, що свідчить про порушення податкового законодавства з питань оподаткування доходів, отриманих нерезидентами, із джерелом їх походження з України та/або з питань оподаткування нерезидентів, які здійснюють свою діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі через постійні представництва, платників податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, організації та проведення азартних ігор в Україні, платників податків, які надають фінансові, платіжні послуги), 78.1.2 ( у частині контролю за трансфертним ціноутворенням), 78.1.5,  78.1.7, 78.1.8, 78.1.9, 78.1.12, 78.1.14-78.1.16, 78.1.21 та 78.1.22 пункту 78.1 статті 78 Кодексу, та/або документальні позапланові перевірки платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями. 

 

 

Так, документальні та фактичні перевірки, які були розпочаті, але не можуть бути завершені у зв’язку з виникненням обставин, зазначених у цьому підпункті, або у зв’язку з поданням платниками податків повідомлень та з врахуванням вимог, передбачених п.п.69.28 п.69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу, та/або за вмотивованою заявою платника податків, крім перевірок з підстави, визначеної п.п. 78.1.8 п.78.1 ст.78 Кодексу (в частині декларування бюджетного відшкодування), зупиняються до завершення дії таких обставин та/або усунення перешкод щодо проведення перевірки за рішенням керівника  контролюючого органу, яке оформлюється наказом, копія якого надсилається платнику податків до електронного кабінету платника податків з одночасним надісланням на електронну адресу платника податків інформації про вид документа, дату та час його надіслання до електронного кабінету. Такі обставини зупиняють перебіг строку проведення перевірки з подальшим поновленням її проведення на не використаний строк. 

 

 

При цьому документальні та фактичні перевірки під час дії воєнного стану проводяться за наявності безпечних умов для проведення перевірки, а саме безпечного: 

 

 

- доступу, допуску до територій, приміщень та іншого майна, що використовуються для провадження господарської діяльності та/або є об’єктами оподаткування або використовуються для отримання доходів, або пов’язані з іншими об’єктами оподаткування таких платників податків; 

 

 

- доступу, допуску до документів, довідок про фін сово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників податків та іншої інформації , пов’язаної з обчисленням та сплатою податків, зборів та платежів, про дотримання вимог законодавства, здійснення контролю за яким покладено на контролюючі органи, а також до фінансової та статистичної звітності у порядку та на підставах, визначених законом; 

 

 

- проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки. 

 

 

Звертаємо увагу, що документальні перевірки, що були розпочаті та не завершені до 24 лютого 2022 року, крім перевірок, для яких встановлено мораторій, поновлюються на невизначений строк. 

 

 

Першим днем відновлення таких перевірок є 01.08.2023 року. 

 

 

Детальніше за покликанням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3219-IX#Text 

 

 

 

 

Буковинські податківці під час робочої зустрічі з представниками ОТГ акцентували на сплаті податкового мінімального зобов'язання та «відновленні» довоєнних податкових норм

 

Чергова зустріч з представниками територіальних громад Чернівецького району відбулась у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Темою для комунікації стали важливі питання реалізації резервів наповнення бюджету у період воєнного стану, а саме – сплата майнових податків та мінімального податкового зобов'язання, а також податкові новації. 

 

 

У вступному слові начальник податкового відомства Буковини Віталій Шпак зауважив, від сумління кожного платника залежить фінансова спроможність територіальної громади, яка забезпечує функціонування інфраструктури та соціальні потреби її жителів. І тут вкрай важлива злагоджена співпраця податкової служби і органів місцевого самоврядування, задля наповнення бюджетів усіх рівнів.

 

 

Перед присутніми виступив начальник управління оподаткування фізичних осіб Сергій Урбанчук. Він розповів про земельні ділянки, по яких розраховується мінімальне податкове зобов’язання; земельні ділянки, по яких не розраховується мінімальне податкове зобов’язання; особливості розрахунку та сплати податків для фізичних осіб. Також звернув увагу на той факт, що фізичні особи - платники податків мають можливість самостійно провести звірку щодо розрахунків із бюджетом та виконати податкові зобов’язання через Електронний кабінет. Крім того, платникам слід знати, що при потребі податківці завжди готові надати потрібну консультацію.  Перелік відповідальних працівників за проведення звірки з платниками по МПЗ за посиланням https://tax.gov.ua/data/files/324692.jpg

 

 

Про стан формування податкового повідомлення-рішення щодо мінімального податкового зобов'язання виступили Іван Панчук – начальник Новоселицького відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та Василь Федорюк – начальник Кіцманського відділу  адміністрування податків і зборів з фізичних осіб.

 

 

Зі свого боку, заступник міського голови Кіцманської територіальної громади Юрій Косар поділився досвідом інвентаризації земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь в їхній громаді. Крім того підкреслив, завдяки злагодженій співпраці територіальної громади з податковою службою досягнуто збільшення дохідної частини бюджету.

 

 

Також під час робочої зустрічі мова йшла про імплементацію положень Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Відтак, заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан деталізувала про необхідність обов’язкового застосування платниками РРО/ПРРО, застосування штрафів та відновлення податкових перевірок.

 

 

У ході зустрічі учасники могли поставити податківцям актуальні питання та отримати на них змістовні та компетентні відповіді.  

 

 

Загалом предметні і фахові виступи фахівців ДПС в області щодо реалізації пріоритетних завдань податкової політики, - необхідності сплати податків в умовах війни, додали конструктивізму діалогу. 

 

 

Відповідальне ставлення громадян до сплати майнових податків є запорукою забезпечення надходжень до бюджеті усіх рівнів. Об’єднуючи спільні зусилля щодо наповнення місцевих бюджетів з податковою службою, територіальні громади зможуть вирішувати першочергові завдання соціально-економічної сфери, а також підтримувати ЗСУ – зазначив Віталій Шпак.

 

 

Фото звіт: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/697021.html

 

 

 

 

Закон №3219: використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером, заборонено

 

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, у зв’язку із набранням чинності 01.08.2023 Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким, зокрема, внесено зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», відновлено дію абзацу сьомого статті 5 цього Закону, у зв’язку з чим використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено. 

 

 

Отже, з 01.08.2023 забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн. 

 

 

ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС. 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: bukdpa@ukr.net (для листування зі ЗМІ)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь