A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чудейська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує: Закон №3219: Платники єдиного податку 1 та 2 групи зобов’язані сплачувати єдиний податок з 1 серпня 2023 року

Дата: 02.10.2023 11:27
Кількість переглядів: 44

Фото без описуЗаступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк ще раз звертає увагу буковинської бізнес – спільноти про те, що з 1 серпня 2023 року відновлено сплату єдиного податку для платників єдиного податку 1 та 2 групи.

Микола Загарюк роз’яснює, з цієї дати набрав чинності Закон України № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (надалі – Закон №3219), яким скасовано більшість податкових пільг, введених на період дії воєнного стану, та повертається довоєнна система оподаткування платників податків з деякими особливостями.

Серед таких скасувань – це відновлення обов’язку фізичним особам – підприємцям – платникам єдиного податку 1 та 2 групи сплачувати єдиний податок.

Також Законом №3219 передбачено для платників єдиного податку 1 та 2 групи, які скористалися правом не сплачувати єдиний податок з 01 квітня 2022 року до 01 серпня 2023 року, нараховані податковим органом суми авансових внесків, штрафних санкцій та пені за несплату або сплату не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку, підлягають скасуванню (анулюванню) за ці періоди.

Далі наголошує, «єдинники» 1 та 2 груп сплачують єдиний податок щомісячно до 20-го числа. За несвоєчасну сплату авансових внесків єдиного податку застосовується штраф, який дорівнює 50% ставки єдиного податку. Крім цього, підприємцю, який прострочив сплату єдиного податку, належить сплатити пеню. Вона нараховується з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати єдиного податку. 

Микола Васильович звертає увагу, що податківці спільно з органами місцевого самоврядування проводять роз’яснювальну роботу про обов’язкову сплату єдиного податку платниками 1 та 2 груп з 1 серпня 2023 року. Разом з тим, не всі поспішають своєчасно заплатити єдиний податок і відповідно виникає податковий борг.

І на його думку проблемним як є той факт -  цей  борг спочатку є менше як 3060 гривень, і податкова вимога (саме з податкової вимоги платник податків має можливість дізнатися про факт виникнення грошового зобов’язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов’язок погасити податковий борг і можливі наслідки його непогашення в установлений строк), не надсилається (не вручається) , такий платник податків зволікає зі сплатою і відповідно нарощує податковий борг.

Окрім того, що сплата єдиного податку – вкрай необхідні резерви для потреб місцевих бюджетів, несплата єдиного податку несе ризики і для самого платника – щомісячно зростає сума боргу і будуть застосовуватися заходи примусового стягнення.

Аби не відчувати на собі дієвість заходів стягнення, вжиття яких передбачене нормами ПКУ, посадовець закликає платників самостійно стежити за наявністю чи відсутністю боргу та своєчасно сплачувати визначені суми податкових зобов’язань.

Детальніше про суму заборгованості, вид податку та підстави виникнення податкового боргу платник податків може дізнатись скориставшись сервісом – Електронний кабінет (http://cabinet.tax.gov.ua) – або звернувшись за телефонами до фахівців управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області.

Телефони: 0372(545635) – ГУ ДПС, 0372 (546019) - ДПІ у м. Чернівці.

 

РРО чи програмний РРО не застосовуються  у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи – підприємця

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що реєстратор розрахункових операцій програмний РРО не застосовуються у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи – підприємця, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі ІВАN). У разі здійснення розрахунків в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим.

Нагадаємо, відповідно до ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями розрахункова операція – приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь